Intressant artikel om snabblån i Aftonbladet

Intressant artikel om snabblån i aftonbladet

Aftonbladet har publicerat en intressant artikel om snabblån den 7. februari 2014 som handlar om snabblån som man borde undvika. I artikeln behandlar skribenten snabblån som erbjuds av svenska långivare för att visa hur mycket t.ex. den effektiva räntan och avgifterna för lånet varierar bland långivare. Vi har skrivit en kort sammanfattning om de viktigaste punkterna som artikeln lyfter fram:

  • Det blir mycket dyrt att ta ett snabblån ifall du tänker använda pengarna till konsumtion påpekar Anna Hult från konsumentverket. Hon säger också att det är lönsammare att försöka spara ihop en summa pengar och använda den för att köpa det man önskar lite senare än att ta ett snabblån.
  • Den högsta effektiva räntan är 1410 % för ett snabblån på 4 000 kr i 30 dagar. Detta lån erbjuder Ferratum.
  • Kreditkontot.se har den lägsta effektiva räntan, 208 %, för ett lån på 3 000 kr i 30 dagar.
  • Trustbuddy kommer att granskas av Konsumentverket på grund av deras annorlunda affärsmodell. Trustbuddy fungerar ju inte som en långivare utan de förmedlar lån mellan privatpersoner. De erbjuder en relativt hög ränta till de som sätter in pengar (12 procent), men det är kunderna som tar riskerna med lånen. Någon insättningsgaranti är det inte fråga om. TrustBuddy finns inte registrerat hos Riksgäldens lista över institut anslutna till insättningsgarantin.

I artikeln presenterar Aftonbladet även en behändig tabell som innehåller flera prisexempel på snabblån som erbjuds av svenska långivare. Ni kan läsa hela artikeln här: http://www.aftonbladet.se/minekonomi/sparasmart/article18315144.ab#xtor=AD-.