Den fullständiga guiden till snabblån

Följ guiden och hitta det bästa snabblånet för dig

Idag finns det tiotals olika långivare som alla erbjuder snabblån till olika priser och därför kan det kännas svårt att bestämma sig hos vilken långivare man borde ansöka hos, vilken summa man borde ansöka och vilka villkor lånet som man ansöker har. För att svara på dessa frågor har vi utvecklat den fullständiga guiden till snabblån som hjälper dig med att hitta det bästa snabblånet för dig.

Vad är ett snabblån?

Wikipedia definierar ett snabblån på följande sätt:

SMS-lån eller snabblån är en typ av kredit där låntagaren snabbt kan låna mindre summor, vanligen med hjälp av ett mobiltelefonabonnemang och SMS-kommunikation med kreditföretaget.

Ett snabblån är alltså ett kortsiktigt lån (vanligen mellan 15 – 90 dagar) som handlar om ett relativt litet belopp (vanligen mellan 500 – 10 000 kr). Låntagaren är alltså den som ansöker om lånet, dvs. konsumenten, och långivaren är företaget som betalar summan till låntagarens konto och vill ha lånet återbetalt innan löptiden för lånet går ut. Löptid betyder alltså hur länge låntagaren har på sig att återbetala lånet till låntagaren. Wikipedia nämner att låntagaren ofta ansöker om lånet med hjälp av mobilen, men i dagens läge har det blivit allt vanligare att man ansöker om lånet via långivarens webbsida. Det är däremot möjligt ännu i dagens läge att ansöka via mobilen, antingen genom att ringa upp långivarens kundtjänst eller genom att skicka ett SMS-meddelande till långivarens telefonnummer. Detta är möjligt hos bl.a. Meddelandelån.

Hur mycket kan man låna via snabblån?

Lånebeloppet, eller lånesumman som man brukar kalla det, varierar bland olika långivare men de allra flesta av företagen erbjuder snabblån på följande summor:

 • 500 kr
 • 1000 kr
 • 2000 kr
 • 3000 kr
 • 4000 kr
 • 5000 kr
 • 6000 kr
 • 7000 kr
 • 8000 kr
 • 9000 kr
 • 10 000 kr

Vissa långivare erbjuder även högre summor: t.ex. hos Folkia kan du snabblåna upp till 20 000 kr, hos Onea kan du låna upp till 25 000 kr och hos Ferratum kan du ta ett snabblån för 12 000 kr. Vissa långivare erbjuder även mindre summor: t.ex. hos Vivus kan du snabblåna så litet som 50 kr. Hur ska man då bestämma vilken summa passar bäst för en själv? Då du funderar över summan som du önskar låna är det viktigt att du överväger följande saker:

 • till vilket ändamål kommer du att använda snabblånet?
 • när kommer du att ha tillräckligt med pengar så att du kan återbetala lånet?
 • kommer du att behöva låna på nytt inom en snar framtid?
 • låna aldrig mer än vad du behöver!

Om du vet precis till vilket ändamål du behöver låna till, t.ex. att vi vill köpa nya joggningsskor som kostar 1999 kr så kan du ju lätt inse att du behöver låna minst 2000 kr. Däremot om du har tomt på kontot och behöver låna en summa som du kan använda under en längre tid till flera olika utgifter lönar det sig att ta en större summa eftersom då blir det billigare för dig att låna och dessutom har du mer tid på dig att återbetala lånet. Den effektiva räntan för snabblånet är mindre ju mer du lånar och därför blir det billigare att låna en större summa än att låna en mindre summa flera gånger.

Vad kostar ett snabblån?

Det som folk tänker på mest då de tänker ta ett snabblån är priset för lånet, alltså hur mycket det kommer att kosta för dem att låna pengar. På samma sätt som lånesummorna varierar bland olika långivare varierar också kostnaderna för snabblån bland olika långivare. Kostnaden för snabblånet beror på:

 1. Summan som du önskar låna
 2. Löptiden för snabblånet
 3. Den effektiva räntan för lånet
 4. Handläggningskostnaderna för lånet

Summan som du önskar låna påverkar kostnaden mest eftersom du alltid måste betala tillbaka hela den summan som du har lånat, t.ex. om du tar ett snabblån på 5000 kr, måste du alltid återbetala minst 5000 kr. Löptiden för lånet påverkar hur mycket ränta som kommer att tilläggas på lånets kostnad. Den effektiva räntan är högre för kortare löptider och vice versa lägre för längre löptider. Den effektiva räntan för snabblån varierar mellan tiotals procent och tusentals procent, t.ex. ett snabblån på 1 000 kr har en effektiv ränta på 1 410,33 % hos Meddelandelån (lånetid: 30 dagar) medan den effektiva räntan för samma lån hos Folkia är 5 641 %.

Hur beräknas den effektiva räntan för ett snabblån?

Då det gäller snabblån anger den effektiva räntan den totala räntan för lånesumman för en tidsperiod på 1 år. Den effektiva räntan är ofta hög på grund av att lånets ränta måste räknas om året. Man skulle kunna tro att ju högre den effektiva räntan är, desto dyrare är lånet, men så är det inte. Den effektiva räntan styrs av månatlig betalning (lånesumman) och av hur många betalningstillfällen det finns per år. Eftersom ett snabblån ofta har endast ett betalningstillfälle per år, ser det ut  som att den effektiva räntan är mycket hög.

Vilka handläggningskostnader tillkommer lånet?

Vissa långivare som erbjuder snabblån tillägger även en handläggningskostnad på snabblånet, dvs. att du i tillägg till räntekostnader måste betala för faktureringskostnader, servicekostnader samt uppläggningsavgifter. Det kan alltså hända att du hos vissa långivare måste betala s.k. dolda avgifter som tillkommer efter det att du har ansökt om lånet, det kan handla om att de tar betalt 50 kr för att skicka dig en räkning eller att själva ansökan som du gör kostar t.ex. 25 kr.

Vem kan ansöka om ett snabblån?

Snabblån har blivit mycket populärt under de senaste åren och det är till stor del på grund av att det är så enkelt att ansöka om ett snabblån. Nästan vem som helst kan ansöka om ett snabblån. Olika långivare har olika villkor för sina lån, vissa är mer seriösa långivare och har därför strängare villkor för vem de utlånar ut och andra långivare är mindre seriösa och erbjuder därför snabblån till nästan alla som ansöker. De vanligaste villkoren för att få ett snabblån är att: du måste vara minst 18 år gammal, du måste ha en inkomst, du måste vara svensk medborgare och vara folkboförd i Sverige (dvs. du måste ha en address i Sverige), du måste ha ett svenskt personnummer och dessutom måste du ha ett svenskt mobiltelefonnummer. Om du uppfyller dessa villkor kan du ganska fritt fram ansöka om ett snabblån hos vilken som helst långivare.

Andra långivare har strängare villkor eftersom de inte vill utlåna till personer med dålig kreditvärdighet (det tyder på att personen inte klarar av att återbetala lånet). Dessa långivare kräver att du inte har några skulder från tidigare och att du inte har några betalningsanmärkningar från tidigare. Ifall du har en betalningsanmärkning kan du kolla alla långivare som godkänner betalningsanmärkning.

Vad händer om jag inte kan återbetala snabblånet?

Det kan hända att du inte klarar av att återbetala snabblånet innan löptiden för lånet går ut och det första som du ska göra då är att kontakta långivaren som du har lånat hos. Långivaren ger dig råd för hur du ska gå vidare med återbetalningen av ditt lån. Ofta går det till så att du får en ny förfallodag som du måste följa och om du missar även den så kommer långivaren att ge dig en avbetalningsplan du kan följa. Detta innebär att det belopp som du är skyldigt indelas i flera mindre belopp och du måste använda en del av dina inkomster för avbetalningarna.

Ifall du inte klarar av att följa avbetalningsplanen kommer ditt lån att gå till inkasso. Det betyder att ett utomstående företag har köpt din skuld från långivaren och de kommer då att indriva summan från dig med hjälp av rättsliga medel. Sist och slutligen kommer det att leda till en betalningsanmärkning ifall du inte lyckas återbetala lånet inom utsatt tid. En betalningsanmärkning kan göra det svårt för dig att låna i framtiden.