Vad innebär ett snabblån utan UC?

Snabblån utan UC

Det är flera låntagare som undrar vad det innebär att ta ett snabblån utan UC. I denna artikel förklarar vi begreppet UC och vad det innebär när man talar om snabblån utan UC.

UC = Upplysningscentralen

Förkortningen UC står för Upplysningscentralen. UC är ett svenskt företag som erbjuder kreditupplysningar åt företag och privatpersoner. Det finns flera olika företag som erbjuder kreditupplysningar, t.ex. CreditSafe, Bisnode, Syna, Kreditbesked osv., men UC är det största och populäraste företaget.

Vad innebär en kreditupplysning

Upplysningscentralens affärsverksamhet består av att erbjuda kreditupplysningar till företag och privatpersoner, men vad innebär det egentligen att göra en kreditupplysning? En kreditupplysning är en ekonomisk kontroll som görs av upplysningsföretaget på besked av någon annan (t.ex. ett företag). I kontrollen kontrolleras antingen en privatpersons eller ett företags ekonomiska situation genom att kontrollera uppgifter som:

  • skulder,
  • betalningsanmärkningar,
  • antalet tidigare gjorda upplysningar, och
  • taxerade inkomster

Varför görs en kreditupplysning

UC och andra kreditupplysningsföretag gör sina upplysningar på besked av ett företag som agerar som långivare på marknaden för sms-lån. Långivaren vill ju försäkra sig om att en person som ansöker om lån hos dem också klarar av att återbetala lånet, och en kreditupplysning underlättar långivarens arbete då den avgör om det är lönsamt att godkänna ett sms-lån eller inte.

Snabblån utan UC

Då det talas om snabblån utan UC betyder det att man talar om långivare som inte använder Upplysningscentralen för att hämta kreditupplysningen. De företag hos vilka man kan ta ett snabblån utan UC använder helt enkelt något annat företag för att hämta kreditupplysningen. Observera att UC inte betyder kreditupplysning!

Varför bry sig om snabblån utan UC

Orsaken till att det är så många som talar om snabblån utan UC är att om långivaren använder UC (Upplysningscentralen) för att hämta kreditupplysningen kommer det att synas åt andra (företag) att det har gjorts en kreditupplysning på dig. Detta kan påverka dina möjligheter att få ett bostads- eller banklån i framtiden.

Var kan man ta snabblån utan UC?

Vår samarbetspartner SMS-lån.org har listat flera olika långivare som erbjuder snabblån utan uc.